Tips inför resan

Jag fick en fråga om resan i Asien. Hur vi planerade, budgeten, packlista och mina egna tips. Här kommer ett svar utifrån mig själv: 
 
Planering
Jag hade tänkt på att backpacka i Asien sen slutet av högstadiet och början av gymnasiet. Jag har alltid tyckt det är roligt att resa och kände verkligen inte för att börja plugga direkt efter studenten. Därför passade en resa perfekt och jag ångrar det verkligen inte. Det finns tid för att tänka på framtiden och för att bara ta det lugnt etfer allt slit i skolan under alla åren. Planeringen innan resan beror helt och hållet på hur man är som person, vissa tycker det är skönt att ha allt planerat i minsta detalj och andra tar dagen lite som den kommer. Vi planerade vilka länder vi skulle till och några ställen i länderna vi ville besöka men sedan ändrade vi rutter under tiden och besökte ställen som vi inte tänkt från början osv. 
 
Om du inte ska resa själv tycker jag det är viktigt att du tillsammans med dina resekompisar pratar igenom vad det är ni vill med resan alltså vad ni vill se och göra, så att ni alla har samma mål . Om alla vill helt olika så blir det inte så bra. 
 
Innan resan är det ganska mycket planering vilket jag tyckte var roligt, det betyder bara att resan närmar sig. Något som är viktigt innan resan är att vaccinera sig. Kontakta din vaccinationsavdelning och boka en tid några månader innan avresa. Där får du berätta vart du ska resa och får på så sätt reda på vilka sprutor som är bra att ta. 
 
 
 
 
Visum
Kolla över vilka länder ni skulle vilja besöka och kika in vad som gäller med visum. Kan skriva hur vi fick visum i det länder vi besökte, detta kan ju dock har ändrats så kolla upp det för säkerhetsskull. 
 Sri Lanka: Här ansökte vi om visum online via hemsidan: http://www.eta.gov.lk/slvisa/, vi fick ett godkännande bara några minuter efter att vi skickat in och kostade oss ca 200kr om jag inte minns fel. 
 Vietnam: I Vietnam fick man vara 15 dagar utan visum och vid längre vistelse kostade det över 1000lappen. Vi stannade i två veckor vet därför inte riktigt hur man fixar visum till landet. 
 Thailand: Om en svensk medborgare kommer in via flyg får man automatiskt 30 dagars visum och via landsväg får man 15 dagar. Man ska kunna fixa visum på plats om du kommer in via landsväg och vill stanna längre än 15 dagar.
 Malaysia: Vi stannade ca två veckor i Malaysia och behövde inget visum alls. Svenska medborgare får stanna där i 90 dagar utan visum om reglerna ej har ändrats. 
 Singapore: Här behövdes inget visum heller för svenska medborgare, även här upp till 90 dagar. 
 Bali: Svenska medborgare behövde ej ha visum om vistelsen var i 30 dagar. 
 
 
 
Ekonomi 
Jag hade en budget på cirka 50 000:- inklusive flyg. Detta sparade jag ihop efter studenten fram tills december. Sedan hade vi en budget på 10 000:- per månad. Jag räknade med ca 300kr per dag och det gick verkligen inte åt så mycket varje dag, men jag kände att det är bättre att ha för mycket än för lite. Sedan spenderar man mer pengar en dag på te.x utflykter och mindre pengar en annan dag. I inprincip hela Asien är det ju relativt billigt att leva i. En normal måltid med dricka kostade oss mellan 10-60 svenska kronor. När vi betalade 60kr så lyxade vi lite extra. På boende la vi mellan 50-120 kr per person och natt och då fick vi ofta väldigt fina, rymliga och fräsha rum. På många även inkluderad frukost och på Bali så hade de flesta hotell pool! 
 
  
 
Packlista
 
Jag hade en 70 liters väska från Osprey. Själva väskan var en större ryggsäck på 50 liter och en mindre ryggsäck på 20 liter. Den lilla använde jag som handbagage och ibland som utflyktsryggsäck. Var väldigt nöjd med min väska då den hade väldigt smarta funktioner. Den går att öppna som en resväska på så sätt fick jag en bra överblick över hela innehållet och kunde lätt plocka fram det jag behövde. Det fanns även bra förvaringsfack och spännband. Remmarna kan du även gömma med hjälp av en dragkedja vilket är väldigt bra när du te.x ska flyga, då är inga lösa remmar ivägen. 
 
Saker jag rekomenderar att ha med sig:
 * Sovsäckslakan
* Tvättlina och klädnypor 
* Apotek: värktabletter, vätskeersättning, plåster och andra eventuella mediciner. Blir du sjuk i Asien, te.x matförgitad så har de grymma mediciner där. 
* Packpåsar för en bra organisation i väskan
* Böcker att läsa, finns även många hotel och bibliotek där det går att lämna in boken och ta en ny
* Tvättmedel och Sköljmedel
* Hygienartiklar: hårborste, tandborste, tandkräm, deo, parfym, nagelsax, pincett med mera. 
* Tofs till håret
* Ficklampa
* Olika Spel te.x kortlek och yatzy
* Flipflops 
* Promenadskor
* Ett par sandaler eller liknande. Vill du gå ut i te.x storstäder kommer du oftast ej in med flipflops
* Bikini
* En mindre strandväska
* Kläder, jag hade med mig: 
 1 par långbyxor
 3 par shorts
 4 t-shirts 
 3 Klänningar 
 1 Pyjmas 
 1 Munktröja 
 2 Strandklänningar
 2 Bikinis 
 14 Trosor
 3 Strumpor 
 3 Bh 
+ shopping under resans tid
* En bra kamera 
* Hörlurar
* Adpater
* En förgrenare så flera kan ladda sin elektronik samtidigt
* Ögonbindel, väldigt skönt att ha när man tex reser. 
* En mapp som viktiga dokument kan vara i. Jag köpte bra mappar på TGR. 
* Viktiga dokument såsom bokningar, en kopia av ditt pass ifall ditt riktiga skulle försvinna. 
* Servicekortet från din hemförsäkring
* Två bankkort, ifall ett försvinner.
* Solglasögon
* Myggmedel 
* En liten väska som du kan ha mobil o pengar i på kvällen. 
* Solkräm 
* Keps, skönt att ha i solen. 
* Handsprit
* Våtservetter 
* Body Lotion 
 
Onödiga saker jag tog med mig: 
* Myggnätet använde jag aldrig, gick inte att sätta upp och fanns på några boenden 
* Lonely Planet som är en guidebok vi hade med oss. Hittade lite information i den men mer och samma information finns på nätet
* Handduk, Jag rekomenderar istället att köpa antingen resehanduk eller en sarrong. En vanlig handuk tar mycket plats och tar längre tid att torka. 
 
 
Mina Egna Tips
* Flyg bokar du enklast online. Jämför med olika flygsajter som te.x momondo, flygresor. Jag bokade min hemresa på Skyscanner med Emirates, kostade ca 5500 med ett byte. Tyckte att Skyscanner var något billigare jämfört med de andra sidorna men det kan ju bero på vilken period det är oså.
* Tänk på att nästan allt går att få tag på i Asien så skulle du glömma något viktigt hemma, don't worry. 
* Tyvärr finns det mycket människor som stjäl och lägger i te.x droger i väskan. Håll alltid koll på ditt bagage och kolla så att det är med när du te.x hoppar in i en bil, båt eller vadsom. I speciellt storstäder, håll verkligen koll på din lilla väska när du är ute och upptäcker. Det är så många väskryckningar tyvärr. 
* Var försiktig med drinkar på barer då metanol har förkommit på ganska många ställen, framförallt i Bali. Köp hellre cider eller öl på burk/flaska. 
* Om ni går runt och leta boenden, be alltid om att få titta på rummet först och kolla så att det te.x går att spola, försök även att pruta. 
* Spara tid och boka hotel via hotellsajter som te.x agoda eller booking. Vi gjorde det väldigt ofta, oerhört smidigt och oftast får du checka in direkt när du kommer. På det flesta boenden på sajten behöver du heller inte betala direkt utan betalar kontant när du kommer till platsen. 
* Bli medlem på booking där du kan boka hotel väldigt smidigt. Som medlem kan du få grymma deals. Vi använde oss ofta av "dagens deal" och på så sätt fick vi tag på grymma hotel. Rekomenderar dock att läsa recensioner innan en bokning görs. Vi bokade inga boenden som hade fått betyg under 6. 
* Om du bokar hotel via te.x booking. Skriv alltid ner det lokala telefonnumret och adressen. Blir mycket smidigare för taxichaffören att hitta då.
* Finns väldigt många som luras i Asien, om du ska boka en utflykt eller resa med en turistbyrå så rekomenderar jag att gå till några stycken och jämföra priser. 
* Ska du åka båt och inte köpt biljett, be alltid taxin att släppa av dig vid hamnen. Detta blev vi lurade på och fick betala mycket mer för båtbiljetten än vad vi hade fått om vi köpt vid hamnen. 
* När du ska transportera dig en längre bit kan du alltid jämföra te.x buss och flyg. Ibland är det faktiskt billigare med flyg och då sparar man tid också. Tänk dock på att kolla vilket flygbolag det är. Finns många riktigt dåliga flygbolag i Asien. Vi har ofta flygit med Airasia och Jetstar vilket har funkat utmärkt för oss. 
* Dubbelkolla alltid priserna när du te.x åker taxi. Frågade nog 10 gånger om vilket pris som gällde, bättre så att det blir tydligt för både en själv och chauffören. 
* Titta alltid så att du har dina ägodelar med dig när du te.x åker taxi. Jag hade tur i Singapore då det var ett seriöst taxibolag där jag glömde min telefon. Om det hade varit en privat chaufför hade det varit svårt att få tag på den. 
* Jag gav fullmakt till mina föräldrar så att det hade tillgång till mitt bankkonto. På så sätt kan även dem kolla över mitt konto ifall det skulle hända någonting. Detta fixar man enkelt via sin internetbank. 
* Gör resan till er resa. Tänk inte på vad alla andra gör eller vad alla andra tycker. Gör det ni vill och som ni känner för så blir det jättebra. 
 
 
Hoppas du fick svar på din fråga och att även fler kanske kan få lite tips inför resan. Missade jag något eller om det finns något annat ni vill veta så kan ni alltid fråga.
Hoppas du får en underbar resa!